TURNPIKE TROUBADOURS – A CAT IN THE RAIN (LP)

Artiest info
Website
facebook
Label: Bossier City Records / Thirty Tigers

Tahlequah is een klein stadje aan de voet van de ‘Ozark Mountains’ in Cherokee County in de Amerikaanse staat Oklahoma. Het is de permanente verblijfplaats van de zes leden van de countryrockgroep ‘Turnpike Troubadours’, een ‘Red Dirt’-muziek spelende formatie die tien jaar geleden werd opgericht maar die nu sinds meer dan vier jaar complete radiostilte had ingebouwd. De band bestaat momenteel uit Hank Early (pedal steel, banjo, accordeon, dobro en zang), R.C. Edwards (basgitaar en zang), Kyle Nix(viool en zang), Ryan Engleman (akoestische en elektrische gitaren), Evan Felker (leadzang, gitaar en mondharmonica) en Gabe Pearson (drums).

Samen met Shooter Jennings, zelf een steengoede singer-songwriter en ook de musicerende zoon van countrylegende Waylon Jennings, trokken de leden van ‘Turnpike Troubadours’ naar de opnamestudio’s ‘FAME Recording Studios’ in Muscle Shoals, Alabama en ‘Dave’s Room’ in Los Angeles, Californië om er de tien songs voor hun nieuwe vijfde studioalbum “ Cat In The Rain” in te blikken, een plaat die zes jaar na hun laatste release op de markt is gekomen.

Twee tracks uit deze plaat hebben we hier toegevoegd op de video’s: eerst hoort u de openingstrack van het album en de eerste single “Mean Old Sun” en daarna volgt ook nog de albumtiteltrack “A Cat In The Rain”. Diverse bandleden hebben in de voorbije jaren in hun privéleven een turbulente periode meegemaakt met spaaklopende huwelijken, beëindigde vriendschappen en allerlei verslavingen hetgeen in enkele nummers op dit album van hen wordt afgeschreven en gezongen. Ze hebben deze moeilijke tijden echter overwonnen en ze zijn helemaal klaar om samen een nieuwe poging te wagen om de wereld te veroveren met hun folky ‘Red Dirt’- en alt.countrymuziek.

Enkele vlot in het gehoor liggende deuntjes op “A Cat In The Rain” naast de titeltrack zijn de tweede single “Brought Me”, het rockende “Chipping Mill”, de swingende countryrocksong “East Side Love Song (Bottoms Up)” en smekende albumafsluiter “Won’t You Give Me One More Chance”, een coverversie van het liedje van Lee Clayton uit zijn plaat “The Dream Goes On” van 1981. Een andere coversong op dit album is het countrybluesnummer “Black Sky”, een liedje van ‘The Ozark Mountain Daredevils’ uit hun titelloze plaat van 1973. In een paar van de songs op dit album kunnen we enkele muzikale invloeden van producer Shooter Jennings terughoren, maar het is volgens ons uiteindelijk toch de sterk typerende sound van de ‘Turnpike Troubadours’ zelf die primeert op hun nieuwste plaat.

(valsam)